imagine imagine imagine
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
No icon

Covid-ul prin ochii copilului cu autism

Când mama lui Robert a aflat că rezultatul lui la testul pentru coronavirus este pozitiv, s-a adeverit cel mai mare coșmar pe care-l alunga de la începutul acestei pandemii, ca Robert să aibă covid și să fie nevoie de spitalizare.

Nu era o necunoscută în casa lor coronavirusul. L-au pus în temă cu ceea ce se întâmplă în jurul său.

Noi oricum de la început am încercat să-i explicăm despre ce este vorba astfel încât el să înțeleagă cât de important este să respecte regulile. În primul rând l-am învățat să poarte mască atuci când ieșea din casă și tot timpul făcea acest lucru.” a povestit Carmen Ghercă. Chiar și așa, spera ca acest virus să nu facă parte din viața lor și totuși s-a întâmplat..Robert a făcut febră și le-a arătat că-l doare în gât. Tatăl lui deja era confirmat cu noul coronavirus astfel că rezultatul testulu era previzibil.

În acel moment toate gândurile au năvălit fără milă, conducând spre un scenariu al cărui final bun nu se întrevedea de întrebări, griji, temeri și frică. Schimbarea îl destabilizează pe Robert,  e o trăsătură a persoanelor diagnosticate cu autism, contactul cu atât de multă lume necunoscută(medici, asistente), toate păreau obstacole și personaje negative în povestea lui Robert, în lupta sa cu autismul de care suferă, pași înapoi după ani de strădanie și efort fizic și emoțional al celor dragi pentru ca el să se adapteze.

Părinții au fost nevoiți să se adune, să se ridice de la pământ unde îi aruncase emoțional vestea și să găsească soluții pentru Robert, ca această situație nouă din viața lui să nu-l doboare. Cu Robert comunicarea se face în scris și așa au făcut și în acel moment. Nu trebuia să îi vadă descumpăniți, ei sunt pentru el echilibrul, stabilitatea și nu puteau să-l dezamagească.  Faptul că au lucrat cu el de când au aflat că suferă de autism l-au făcut să nu mai fie atât de rezistent la schimbare și să aibă încredere în ei.

I-am modificat programul, i-am scris un alt program, am estimat un timp pentru care am făcut noi programul bazându-ne pe faptul că n-o să stăm foarte mult și iată că Dumnezeu ne-a ajutat și am ieșit repede din spital și chiar și în cadrul spitalului am avut la mine pix și hârtie și am scris programul pe zile, i-am explicat că vor  veni asistente și ne vor face diverse investigații.

Părinții au avut emoții pentru că a fost supus analizelor. Pentru a-l liniști se supuneau ei învestigațiilor pentru a îi arăta că nu se întâmplă nimic rău și Robert înțelegea acest lucru.

În spital au găsit înțelegere și suport pentru Robert. În spatele combinezoanelor sunt oameni, și s-a demonstrat și de data aceasta, medici cu copii acasă, poate nu cu nevoie speciale, dar sigur cu dor față de părintele aflat la datorie, în linia întâi.

Pentru că situația lor medicală nu a pus probleme și putea fi monitorizată de acasă, conform noilor norme, familiei lui Robert i s-a dat voie acasă. Externarea și formalitățile, așteptarea, în termenii lui l-au făcut să-și piardă răbdarea și să își exprime nemulțumirea atât cât îi permitea autismul să se exteriorizeze: prin țipăt, freamăt și stare de agitație. Cu ajutorul celor dragi  a trecut și peste asta și a ajuns acasă. A scris pe calculator:” Fost spital, supărat! ”o altă concluzie a copilului cu autism trecut prin experiența covid-ului dar care s-a bucurat că s-a întors acasă. Aici monitorizarea se va face în alți termeni, mult mai prietenoși, în casa care îi oferă siguranță în care stă cu familia sa. După o igienizare strașnică i s-au dat și lucrurile care îi sunt dragi: un calendar, laptopul și un cordon cu care se autostimuleaza, ”îl învârte în mânuță” spune mama lui Robert.

Familia Ghercă este acasă, că despre ea este vorba, el director tehnic la Compania de Transport Public Iași, ea, președinta ANCAAR Iași. O familie fără funcții în fața bolii și cu un copil cu nevoi speciale și cu un altul  cu nevoi la fel de speciale, de iubire dar care poate fi independent și sprijin pentru fratele cu autism.

 

 

 

Comment As:

Comment (0)