imagine imagine imagine
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
No icon

Bolnavii cronici, adevăratele victime ale COVID-ului!

De câteva luni încoace oriunde ne uităm vedem coronavirus în toate formele, ca efecte, ca rezultate, ca formator de stil de viață. A luat oameni dragi, a luat libertăți, ne-a luat viața socială și planurile. Ne învață pe de-o parte ce-i aia responsabilitatea, deși încă suntem la nivel de grădiniță ca înțelegere și acceptate. Tăcut dar parșiv moltora le-a luat dreptul la sănătate, la tratament, la viață. Cum? Monopolizând spitalele sau făcându-le nefuncționale pe altele.

Este pe scurt destinul bolnavilor cronici, care, cu sfințenie și respect față de medicii curanți ascultau ca cei mici de mamele lor doar pentru a avea o calitate a vieții mai bună după un diagnostic care le-a tulburat viața sau i-a făcut să o ia de la capăt cu tot și toate.

Am fost sacrificații covidului, am fost victime colaterale covidului, că am fost marginalizați, uitați, ignorați de autorități și Dumnezeu știe câți au reușit să treacă de acest impas major în viața pacienților cronici din România , câți au decedat, În România nici să mori nu mai ai dreptul decât de covid. ” Așa își începe ” pledoaria Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Omul care nu este doar un apărător al bolnavilor cronici ci face parte dintre ei este total nemulțumit de cum Ministerul Sănătății a gestionat situația bolnavilor care suferă de alte afecțiuni care, fără tratament, fără investigații poate să le fie fatală. ”Este clar că am fost neglijați total, este clar că abordarea a fost una defectuasă, este clar că politicile sanitare au lăsat de dorit, că nu am avut proceduri privind gestionarea unor asemenea evenimente  majore din sănătate

Europa ne-a arătat cum se face

Englezii au făcut o statistică pentru perioada de 3 luni în care și ei au fost în situatie de urgență  și față de media știută se așteaptă la 18 mii de decese.

Și la noi, peste media zilnică care era de 142 de decese din patologie, în cele 3 luni de situație de urgență putem avea cam 6 mii de decese peste această medie

In Europa spitalele nu și-au închis porțile pentru pacienții cronici, în România s-a făcut acest lucru. Să se creeze acele culoare specifice unei asemenea situații, culoarul roșu pentru cei cu covid, culoarul verde, culoarul albastru pentru ceilalți pacienți testați, simptimatici, asimptomatici, etc.” A declarat Irimia.

În România au preferat să închidă spitalele iar acces la tratament să aibă doar urgențele

Din martie de când noul coronavirus este personajul principal al vieții noastre, face reguli care trec peste oameni. Unele dintre ele au luat formă de decizii ale autorităților. ”Un institut mare de oncologie din București , în loc de 40 de operații pe zi a făcut doar 8, 10 operații. Da, asta este comparația față de necesarul României.  Ministrul Sănătății trebuia să facă proceduri, nu să se plimbe prin țară, pentru asta are corp de control, de aia are directori în instituția dumnealui, de aia are secretar de stat, iar dumnealui trebuia să muncească la politici sanitare coerente pentru situații de urgență care să imprime o conduită normală și corectă față de toți pacienții din România. Unora li s-a întrerupt tratamentul pentru că este pandemie și li se pune viața în pericol și nu știm câți au murit din această cauză. Unii nu au fost operați după ce au făcut chimio și radio terapie. Spitalul a devenit spital covid și chirurgul care urma să opereze  nu mai face operații iar pacienții nu aveau bani de operații în spitalele particulare.”

Medicul, Tudor Ciuhodaru este de părere că bolnavii cronici dar și pacienții cu alte afecțiuni dar care au nevoie de verificare sunt la capitolul diverse pentru Ministerul Sănătății. ”Să nu uităm că în România sunt 2 milioane de pacienți cronici ce au avut și au nevoie urgentă de investigație, evaluare și tratament. Văd în stânga, în dreapta bolnavi umiliți, o situație care nu s-a întâmplat nicăieri în lume. Din păcate mă uit și eu în haosul raportărilor și în valorile asociate lipsei de transparență și văd că autoritățile au avut o preocupare majoră pentru instalarea unor măsuri milițienești și lipsa unor strategii concrete privind controlul științific al unei pandemii.”  a declarat medic primar medicină de urgență, Tudor Ciuhodaru.

Cezar Irimia nu vrea să analizeze managementul autorităților și nici al Ministerului Sănătății cu privire la gestionarea coronavirusului ba mai mult este de acord cu faptul că este nevoie de măsuri pentr controlarea epidemiei. Acesta contestă ignorarea nevilor celorlalți pacienți și condamnarea acestora la moarte. ” Este condamnarea noastră la moarte ascunzându-ne după covid. Nu contest măsurile radicale luate și chiar le-am susținut dar nu în detrimentul celor mulți, al pacienților cronici care erau în tratamente, urmau să fie operați. ” a spus Irimia.

Tudor Ciuhodaru nu este atât de ” îngăduitor”

În continuare testăm puțin și prost, ar trebui să fie în fiecare zi minim 20 de mii de testări, asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă este blocată, testăm doar în zonele vulnerabile, cu risc epidemiologic, adică pescuim în cadă, la ce e în ocean nu se uită nimeni și nu spune numărul de persoane testate și doar numărul de teste( pacientil de la Iași cu 16 teste) și nu se spune în continuare data recoltării. Deja Colegiul Medicilor s-a revoltat pentru că mulți pacienți cu patologie care ar fi putut fi rezolvată chirurgical nu au avut acces la tratament și se estimează că mortalitatea pentru boli corectabile, tratabile a  crescut cu 20 la sută.”

Ce trebuia făcut

” În loc să considerăm orice pacient care ajunge în orice serviciu de urgență ca potențial contact, în România s-au bazat pe așa zilele declarații sau anchete epidemiologice. Oamenii au ajuns din toată lumea nespunând că vin dintr-o zonă roșie. Deci în loc să faci o triere corespunzătoare și să-ți iei măsurile de prevenție, pentru că noi tratăm orice persoană care are și patologie neurologică sau de urgență. Și nu s-a făcut asta, pentru că lucrurile astea costă și noi ne-am asumat.” A declarat Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgență în Spitalul de Neurochirugie, Nicolae Oblu.

De unde au primit ajutor bolnavii cronici în această perioadă

”Ne-am implicat în asigurarea materialelor de protecție, am strâns fonduri pentru aceste chituri care au fost foarte scumpe. Am achiziționat corturi de triaj eoidemiologic dar și de containere medicale specifice unor asemenea situații. Ne-am implicat printr-un call center în consilierea pacienților cronici prin acordarea de servicii medicale, consiliere medicală, psihologică, de nutriție și ceea ce am mai putut face prin specialiștii noștri și ceea ce a depins de noi. Dar nu putem substitui obligația statului față de cetățenii lui” a povestit Cezar Irimia.

Bolnavii sunt ai nimanui

”N-ați vrea să auziți strigătele mamelor care își văd copiii murind că n-au medicamente, că n-au asistență medicală, că n-au acces la investigații, că totul este focusat pen covid, că totul e închis. Celula malignă nu are culoare politică și pacienții nu se tratează cu promisiuni de către politicieni ci la timpul potrivit și imediat ce au fost diagnosticați.

Cei care luptă pentru drepturile pacienților cronici cred că ar trebui efectuat un audit internațional pentru a stabili exact câți pacienți care nu au avut coronavirus au avut de suferit.

 

 

 

 

Comment As:

Comment (0)