imagine imagine imagine
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
No icon

UPDATE - Cîţu: Campania de vaccinare trebuie sa continue /M-as fi vaccinat cu oricare dintre vaccinu

UPDATE - Cîţu: Campania de vaccinare trebuie sa continue /M-as fi vaccinat cu oricare dintre vaccinuri / Există o campanie împotriva măsurilor luate de Guverm pentru a opri pandemia. Astfel de acţiuni pot fi comparate cu cele ale unor terorişti

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri, în contextul problemelor referitoare la vaccinul AstraZeneca, că s-ar fi vaccinat cu oricare dintre vaccinurile anti-COVID disponibile şi a acuzat că în România există de un an de zile o campanie împotriva măsurilor luate de Guverm pentru a opri pandemia, inclusiv împotriva vaccinării, comparând aceste acţiuni ale contestatarilor cu cele ale unor terorişti.

”În România, de un an de zile, există o campanie împotriva acestor acţiuni pe care le ia Guvernul de a opri pandemia. Este o campanie împotriva portului măştii În spaţiul public, împotriva măsurilor de distanţare şi este o campanie împotriva vaccinării. Din punctul meu de vedere. aceste acţiuni sunt similare cu acţiunea unor terorişti, pentru că a zădărnici această acţiune, această  activitate a Guvernului care are ca obiectiv îmbunătăţirea sănătăţii tuturor, este acţiune care încearcă să submineze autoritatea statului.”, a afirmat premierul.

Cîţu a precizat că actuala campanie de vaccinare rebuie să continue cu toate tipurile de vaccin, cu monitorizarea eventualelor efecte adverse, referindu-se la faptul că un lot al vaccinului AstraZeneca este suspectat că ar fi provocat efecte adverse grave.

”Nu s-a schimbat nimic. În ceea ce priveşte tipul de vaccin care a fost ieri în discuţie în spaţiul public, Agenţia Europeană spune foarte clar că nu există indicii în acest moment care să facă o legătură între cele câteva cazuri şi vaccin. De aceea, campania de vaccinare trebuie sa continue, bineînţeles cu monitorizarea eventualelor efecte adverse. La nivel european sunt 5 milioane de persoane vaccinate cu acest tip de vaccin şi avem o ţară, Marea Britanie, care îşi vaccinează toată populaţia şi ar fi greu de crezut că un guvern ar fi aşa de iresponsabil. Trebuie să avem încredere în experţi, cei care au autorizat, au recomandat, autorizarea  acestor tipuri de vaccin, că îşi vor face treaba în continuare”, a precizat Florin Cîţu.

El a ţinut să precizeze că s-ar fi vaccinat cu oricare dintre cele trei tipuri de vaccin utllizate în prezent în UE.

”Dacă s-ar fi putut. m-aş fi vaccinat cu oricare dintre tipurile de vaccin, m-am vaccinat cu ce a fost. Dacă trebuie să ne vaccinăm din nou, bineînţeles mă voi vaccina cu ce va fi atunci. Am încredere în experţii Agenţiei Europene a Medicamentului şi în special am încredere în experţi”, a precizat şeful Executivului.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţatjoi seară că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze.

"Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului", arată CNCAV.

Premierul Florin Cîţu a afirmat că decizia a fost luată din precauţie.

Comment As:

Comment (0)