imagine imagine imagine
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
No icon

Poziția Patriarhiei Române, după ce autoritățile din Galați au decis ca slujbele să se desfășoare în exteriorul lăcașurilor de cult: Credincioșii sunt îndemnați să promoveze și să respecte regulile elementare de protecție

Prefectura Județului Galați a anunțat noi măsuri în vederea blocării răspândirii noului coronavirus, printre acestea fiind vizate și desfășurarea slujbelor religioase în exteriorul lăcașurilor de cult.

"În scopul prevenirii virusului SARS-CoV-2 se dispune desfășurarea tuturor activităților cu caracter religios în aer liber, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și respectarea măsurilor de distanțare fizică", se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Galați.

Prefectul județului Galați a venit ulterior cu clarificări și a precizat că măsura se aplică doar în cazul slujbelor de duminică sau a celor ocazionate de sărbătorile religioase. Nunțile, înmormântările sau botezurile se pot desfășura în continuare în interiorul bisericii, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare

Prima reacție a Bisericii Ortodoxe Române

Contactat de B1.RO, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu a precizat că Patriarhia Română încurajează credincioșii să promoveze și să respecte regulile elementare de protecție:

“Pozitia Patriarhiei Române față de situația încă actuală provocată de pandemie este deja binecunoscută: - atitudine exemplară în promovarea regulilor elementare de protecție, precum și îndemnarea constantă a credincioșilor la respectarea rațională a acestora;

- responsabilitate, prudență, bun-simț, echilibru și realism (ca antidoturi la frică și teribilism) în fața unei probleme care ne privește frontal pe fiecare în parte, adică una autentic comunitară.

Normalitatea vieții comunitare, caracterizată și prin imunizarea la excese de orice tip, este întreținută de gradul de civilitate din relația stat-societate/ instituții-cetățeni, dar mai ales de respectul și grija noastră personală față de celălalt, ceea ce în creștinism se numeste „iubire (responsabilă) față de aproapele”. Aceasta exclude totdeauna sfidarea, nepăsarea, bășcălia și include solidaritatea, empatia, omenia”, se arată în răspunsul primit de la purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Masca, obligatorie în spațiile deschise aglomerate din județul Galați

Grupul tehnic al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a adoptat miercuri o hotărâre prin care se impune obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele de peste 5 ani în spaţiile aglomerate, închise sau deschise, începând din 1 august.

EXCLUSIV // Poziția Patriarhiei Române, după ce autoritățile din Galați au decis ca slujbele să se desfășoare în exteriorul lăcașurilor de cult: Credincioșii sunt îndemnați să promoveze și să respecte regulile elementare de protecție

Grupul tehnic-suport COVID-19 al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, întrunit miercuri, a stabilit că administratorii firmelor care organizează evenimente private (nunți, botezuri, aniversări și alte asemenea) vor reduce programul până la ora 22.00 în cursul săptămânii ş̦i până la 23.00 în zilele de sâmbătă̆ și duminică.

„Î̂n scopul prevenirii virusului SARS-CoV-2 se dispune desfăşurarea tuturor activităților cu caracter religios în aer liber, cu obligativitatea purtării măş̦tii de protecție ş̦i respectarea mă̆surilor de distanţ̦are fizică”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri că, în ultimele 24 de ore, au fost depistate cu coronavirus încă 1.182 de persoane, iar 30 pacienți cu COVID-19 au murit. Astfel, bilanțul epidemiei a ajuns la 458.235 de infectări și 2.269 decese. În secțiile de Terapie Intensivă sunt internați în acest moment 377de oameni, un nou record în țara noastră.

sursa B1.ro

Comment As:

Comment (0)