imagine imagine imagine
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
No icon

Studenţii încep cursurile enigmatic încă. ”Pe data de 28 septembrie trebuie să fiţi prezenţi în Iaşi”

 „Cuza”, rămasă cu o restanţă la studenţi: întârzie anunţul cu reluarea cursurilor. Prezenţă fizică la lucrările practice din toamnă la UMF

După ce Agonomia şi Universitatea Tehnică au stabilit deja felul în care va începe noul an universitar, cu o parte din anii de studiu venind pentru laboratoare şi aplicaţii practice la sediul universităţilor, în timp ce restul studenţilor urmând a efectua cursuri online, a venit şi rândul Universităţii de Medicină să emită o poziţie oficială. Este doar o poziţie, fiindcă decizia definitivă, cu forma exactă a studiilor, urmează a fi luată în şedinţa Senatului de săptămâna viitoare, dar rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, a explicat că a simţit nevoia ca studenţii să aibă măcar o idee de ansamblu despre ce se va întâmpla începând cu 28 septembrie.

Într-un mesaj adresat studenţilor, acesta a explicat că există o directivă europeană care spune că învăţământul medical trebuie să se desfăşoare la patul bolnavului, iar activitatea practică nu trebuie să lipsească din pregătire. „Concret, lipsa activităţii practice poartă riscul de nerecunoaştere a diplomei voastre atât în spaţiul european, cât şi cel internaţional. Sunt de acord să facem cursurile online. Voi puteţi să citiţi şi singuri materialele recomandate în bibliografie, dar activităţi practice online, nu. Pentru că, dacă activitatea didactică s-ar desfăşura numai prin programe pe calculator, nu-ţi mai poţi dezvolta simţul clinic, gândirea practică, formularea unui diagnostic, raţionamentul pentru a ajunge la un diagnostic, formularea unor principii terapeutice, lucrurile acestea nu pot fi făcute folosind numai calculatorul. Ne dorim ca, începând cu data de 28 septembrie 2020, activităţile didactice să se desfăşoare în sistem hibrid: cursurile on-line, activităţile practice şi stagiile on-site. Prin urmare, mesajul pe care vreau să vi-l transmit este că pe data de 28 septembrie trebuie să fiţi prezenţi în Iaşi”, a explicat rectorul UMF.

Studenţii de la UAIC au aşteptat cu nerăbdare ziua de ieri, sperând ca din partea conducerii universităţii să vină un răspuns măcar orientativ, măcar cu privire la capacitatea de cazare din cămine sau cu sistemul în care se vor ţine orele. Anterior, rectorul UAIC a explicat că îşi doreşte un sistem hibrid, fără a oferi detalii. Însă în cadrul şedinţei Senatului de ieri, conducerea de la „Cuza” a explicat că urmează o perioadă de două săptămâni de consultări cu facultăţile şi abia pe 23 septembrie va fi comunicată şi luată o decizie.

Comment As:

Comment (0)