imagine imagine imagine
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
No icon

Medicii, împotriva avizelor pentru elevi: „Cinism şi percepţie eronată”

Autorităţile din domeniul educaţiei cer ca toţi elevii care vin la şcoală luni să prezinte aviz epidemiologic şi adeverinţă medicală de la medicul de familie. Cei din urmă spun că sunt inutil puşi pe drumuri şi supuşi riscurilor în aglomeraţii circa 4 milioane de copii şi părinţii lor 

Medicii de familie reacţionează dur în urma afirmaţiilor legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice şi a adeverinţelor pentru toţi copiii care vor începe şcoala luni. Aceştia spun că „astfel de solicitări exced legislaţia în vigoare şi nu doar că reflectă necunoaşterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente, ci reflectă totodată şi necunoaşterea riscului la care sunt supuşi părinţii şi copiii în mod inutil”, prin aglomeraţia care s-ar produce la cabinetele lor. Membrii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) au explicat că aceste acte medicale care atestă starea de sănătate a copilului se eliberează doar la înscrierea/ transferul/ terminarea ciclului de învăţământ.

De asemenea, specialiştii au explicat că solicitarea adeverinţei pentru practicarea orelor de sport este un abuz din partea şcolilor. „Sunt stabilite scenarii foarte clare pentru modul de desfăşurare în siguranţă a cursurilor şi pentru protejarea copiilor în şcoli şi grădiniţe. Chiar e greu de înţeles şi pericolul pe care îl reprezintă încolonarea a zeci de părinţi şi copii la uşile cabinetelor medicilor de familie? Nu există recomandări privind atitudinea în cazul unui copil la care apar semne de boală în perioada şcolarizării, dar ne acoperim de hârtii de cele mai multe ori inutile”, au precizat reprezentanţii SNMF.

Mai mult, medicii consideră că la mijloc este o lipsă de respect faţă de părinţi şi copii, care ar fi astfel nevoiţi să se deplaseze pentru documente care nu sunt necesare. „A pune pe drumuri aproape 4.000.000 de copiii (conform datelor INS) şi pe părinţii lor, în condiţii de pandemie, pentru a obţine în decurs de câteva zile documente care nu sunt utile nimănui, care nu sunt prevăzute de lege şi care nu au alt scop decât de a asigura conducerilor instituţiilor de învăţământ confortul stivei de hârtii arhivată cu rigurozitate denotă lipsă de respect faţă de părinţi şi copii şi poate un grad de cinism şi percepţie eronată a realităţii”, au concluzionat reprezentanţii SNMF.

Comment As:

Comment (0)