imagine imagine imagine
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
No icon

Iașul poartă mască!

De la 1 august, cu masca pe față și în aer liber

Paza bună trece primejdia rea! Li s-a dat mână liberă să ia decizii și autoritățile locale au luat: Măștile devin obligatorii și în aer liber.

După ce aseară, la nivel de Guvern s-a decis înăsprirea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, autoritățile locale au adaptat deciziile la situația din județ și au decis ca portul măștii să devină obligație de la 1 august inclusiv în spațiile deschise din municipiu.

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.” cita Raed Arafat din lege. Se exceptează de la această măsură persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Respectarea aplicării măsurii adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Locală și de către Direcția de Sănătate Publică Iași. 

În urma analizei făcute de autoritățile publice cu atribuții în domeniu, care monitorizează indicatorii ce descriu cel mai bine evoluția răspândirii infecției cu SARS COV2 la nivelul județului Iași, s-a considerat necesară adoptarea acestei decizii mai ferme și fără echivoc, astfel încât să putem sprijini mediul sanitar în efortul său de a gestiona epidemia de COVID-19. E o măsură pe care o luăm pentru o perioadă limitată de timp, perioadă la capătul căreia sperăm să vedem efecte în îmbunătățirea indicatorilor monitorizați. Facem un apel la cetățenii județului Iași să sprijine autoritățile publice în efortul lor de a salva cât mai multe vieți ale conaționalilor noștri. Nu avem de făcut decât să purtăm masca, să ne spălăm cât mai des pe mâini și să fim atenți la distanțarea fizică dintre persoane. ” a declarat prefectul Marian Grigoraș.

Potrivit Legii 55/15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 (art. 66), nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor se sancționează cu amendă de la 500 la 2500 de lei.

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Iași s-au înregistrat 45 de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

Iașul se alătură celorlalte județe unde masca a devenit obligatorie în spații deschise precum: Vâlcea, Galați, Brașov, Dâmbovița, Argeș.

Comment As:

Comment (0)