imagine imagine imagine
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
No icon

S-a schimbat profilul pacientului cu covid, vrea acasă doar după ce se face bine

Medicii din linia întâi, înteracționând non stop cu pacienții infectați cu noul coronavirus, au observat în ultimele zile ceva  îmbucurător. Pacienții par să dea dovadă de responsabilitate sau sunt speriați de numărul de îmbolnăviri” Cert este că sunt ascultători și preferă să stea în spital până se negativează.

Ca și profil al pacientului am reușit să schimbăm ceva din convingerea că această  infecție fie nu exista, chiar dacă există, ei și ce! La Spitalul de Boli Infecțioase, la Iași, în momentul în care externați la cerere am avut doar 6, 7 pacienți care au dorit să se externeze, în momentul acela aveam și atunci peste 100 de pacienți spitalizați iar acum nu am avut pacienți care să  nu dorească să se interneze, iar dintre cei care s-au internat  și trebuiau externați la 48 de ore au fost chiar unii care au dorit să mai rămână internați. Asta înseamnă că acești pacienți au înțeles că noi nu facem altceva decât să-i îngrijim, nu ne interesează altceva decât să plece în condiții cât mai sigure acasă. ” a declarat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Un alt lucru observat de medici este  de data această cu privire aparatură și materiale folosite în spital pe timp de epidemie. Consumul de oxigen în tratamentul pacinților cu covid este de 4 ori mai mare față de perioada dinainte de covid la Spitalul de Boli Infecțioase.

Dacă înainte de  apariția acestei infecții cu SARS COV2  era un consum de oxigen undeva la 3 mii de metri cubi pe lună,  acum avem în jur de 13 mii de metri cubi pe lună deci a crescut de peste 4 ori consumul de oxigen cu ocazia  internărilor cu această patologie. Consumul nu este numai pe secția de Terapie Intensivă  dar este și în celelalte pavilioane  în care se administrează la patul pacientului oxigen.  De multe ori am depășit capacitatea  de producere de oxigen de către Fabrica de Oxigen care deservește Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și Spitalul de Pneumologie, spital care este de asemenea destinat îngrijirii acestor pacienți și de multe ori am utilizat butelii  cu oxigen pentru suplimentare.” a mai spus managerul spitalului.

În Spital, astăzi sunt 20 de paturi libere în zona de confirmați și alte 15 paturi la CFR, spital suport.

Comment As:

Comment (0)