imagine imagine imagine
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
No icon

Spitalul mobil de la Lețcani- cartoful fierbinte al jocului politic

Deși, conform planului ințial spitalul mobil de la Lețcani trebuia să trateze bolnavii cu covid ai județului și Moldovei, astăzi, pe lângă că este încă.. un maldăr de materiale incomplet, este cartoful fierbinte al jocului politic. Pe buzele actorilor politici locali de câteva luni bune încoace pentru că au fost întârziate termenele de execuție, a devenit astăzi și subiect de dezbatere pentru politicienii veniți din Capitală. Ministrul Sănătății, prezent astăzi la Iasi, a fost nemilos și tranșant cu privire la soarta și situația spitalului mobil. Mai mult decât atât deși a încercat să viziteze spitalul nu a fost cu putință, locația unde se află materialele era ferecată. http://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/sites/6/2020/07/19-iul-Letcani-6.jpg

 

” Un spital modular când îl construiești trebuie să fie o extensie a unui spital. În momentul în care soliciți ministerului o hârtie să faci un spital, cred că ai greșit calea. Orice spital care este în subordinea Consiliului Județean și  își face o secție exterioară solicită Direcției de Sănătate Publică avizul temporar pentru funcționare. Acel aviz temporar de funcționare  pentru acea secție medicală exterioară corespunde din punct de vedere medical. Nu există în acest moment o entitate medicală căreia să îi dai aviz de funcționare. ” a declarat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

http://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/sites/6/2020/07/19-iul-Letcani-1.jpg

La rândul său, ministrul mediului, Costel Alexe, a declarat că s-a făcut o sesizare la Curtea de Conturi  pentru a se stabili dacă spitalul este în legalitate ” La Iași cred că avem una din cele mai mari fraude pe care a dat-o vreodată PSD-ul în vremea pandemiei pentru că Consiliul Județean Iași a alocat 10 milioane de euro cu alte 3 ,2 milioane de euro de la Consiliul Județean Neamț pentru un spital care, vă repet, nu arată decât ca niște containere care așteaptă muncitorii. la acest moment avem și la București 3 sau 4 spitale de campanie pentru covid care au costat în jur de 2 milioane de euro, aproape cu aceleași funcționalități și număr de paturi ca cel de la Iași. 13, 2 milioane de euro bani care efectiv avem suspiciunea și o va confirma Curtea de Conturi  au fost luați din bugetul Iașului pentru un spital care nu se mai instalează și să-și producă efectele.” a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Anterior, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a acuzat guvernul şi alte instituţii ale statului că au contribuit la întârzierea implementării proiectului:  Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro. Sunt bani publici alocaţi de Consiliile Județeane Neamţ şi Iaşi.  Spitalul modular, care ar urma să fie amplasat la ieşirea din Leţcani judeţul Iaşi, ar avea o  capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă.

Prefectul județului Iași, Marian Grigoraș și-a exprimat de asemenea punctul de vedere cu privire la spitalul mobil.

”L-am însoțit astăzi pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și ministrul Mediului, Costel Alexe la Transgropolis, în comuna Lețcani, unde Consiliul Județean a anunțat locația spitalului mobil. Din păcate, după 4 luni, montarea spitalului este încă în stadiu incipient, înregistrându-se întârzieri mari în derlarea acestui contract. Deși m-am oferit în repetate rânduri să sprijinim instituțional demersurile care să ducă la livrarea și punerea în funcțiune a spitalului, Președintelui Consiliului Județean a evitat în permanență să ne informeze clar despre problemele pe care susține că le întâmpină. ”

Președintele Consiliului Județean, Maricel Popa a declarat de fiecare dată că proiectul spitalului mobil este boicotat de interese politice și că acesta este motivul pentru care încă la Iași nu este un spital mobil. ”A fost o lună de forță majoră, de carantină în Turcia, totodată au fost întârzieri la vamă, nepermis de multe, prima dată s-a făcut vama în 14 zile, săptămâna trecută au fost ținute containerele pe loc de vineri până joi doar ca să citească articolul din lege care spune foarte clar  cum se face vama pentru radiologie. Doar pur și simplu au fost piedici peste piedici de la instituțiile statului. ”

 

 
 
Comment As:

Comment (0)